YAŞLANMA FAKTÖRÜ OLARAK GLİKASYON

YAŞLANMA FAKTÖRÜ OLARAK GLİKASYON
13 Kasım 2019 tarihinde eklendi, 1.571 kez okundu.

Tüm insanlar genç görünmek ister, özellikle kadınlar. Cildimizin yaşlanması kollajen ve elastin kaybından kaynaklanıyor. Yaşımız ilerledikçe vücuttaki üretimi azalan bu iki protein sadece cildimizde değil, kemiklerde, eklemlerde ve vücuttaki tüm bağ dokusunun yapısında yer alır, hücreleri bir arada tutar, güç ve elastikiyet sağlarlar.

Glikasyon –proteinlerin (aminoasitler, DNA, RNA vb) hiçbir enzim, fermente gerek duymadan şekere bağlanmasıdır. Bu reaksiyon tüm insanlarda ve hayvanlarda doğumda başlar ve hayat boyu devam eder.

Kollajenin şekere bağlanmasıyla oluşan reaksiyon bizim yaşlanma nedenimizdir. İleri glikasyon son ürünleri AGEs (Advanced Glication End products) vücut hücre ve dokularında birikerek diğer proteinler ve lipit molekülleri ile çapraz bağlar yapar ve bu yapıların fonksiyonlarını bozar. Bunlara örnek olarak Tip 2 Diyabet, kalp-damar hastalıkları, Alzheimer (Tip 3 diyabet), osteoporoz, metabolik sendrom gösterilebilir. Özellikle şeker, früktoz, tahıllar, salam, pastırma gibi işlenmiş etler, kızartma, kebap ve hatta peynir AGE açısından zengindir.

Kollajen almadan önce yapılması gerekenler:
1- Beslenmenin düzeltilmesi
AGE zengini beslenirsek kollajen desteği almak işe yaramaz. Ayrıca içtiğimiz kollajen direkt cildimize doğru emilmez, ilk önce daha büyük hasar olan dokulara yönelir.
2- Stresle başa çıkma tekniklerini öğrenilmesi (yoga, meditasyon, sağlıklı sosyal ilişkiler).
3- Uykunun düzenlenmesi (melatonin en güçlü antioksidandır, zifiri karanlıkta en az 7 saat uyumak gerekir).
4- Fiziki olarak aktif olunması: her gün 1 saat yaşa uygun spor yapılması ve gün içinde hareketli olunması gerekir.

HbA1c endojen oluşan glikasyonun ürünüdür. Oksidatif stresin varlığı bu değeri yükseltir- 3 ayda bir ölçtürmek –AGE düzeyini ölçtürmekten daha pratiktir ve yeterince bilgi verir.

Günümüzde en etkili AGE inhibitörü metformindir ancak fonksiyonel tıp doktorları son senelerde metformin yerine berberin ekstresini başarı ile kullanmaya başladılar.

Uz. @dr.feridecavadzade / Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Sağlıklı Yaşıyoruz® Danışmanı
Kaynak: Fonksiyonel Tıp, Endokrinoloji ve Beslenme Uzmanı Dr. Dilera Lebedyeva

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git