HOMOSİSTEİN DÜZEYİNİZİ BİLİYOR MUSUNUZ?

HOMOSİSTEİN DÜZEYİNİZİ BİLİYOR MUSUNUZ?
13 Kasım 2019 tarihinde eklendi, 1.238 kez okundu.

SY Danışma Kurulu’ndaki doktorların genel bir sağlık kontrolü için gerekli gördükleri tahliller arasında bulunan “homosistein” genelde bilinmeyen bir konu. @dr.feridecavadzade konuyu bizler için özetledi. “Homosistein, metilasyon döngüsünün, yani metilasyon veya aminoasit (metionin) glutatyon denilen antioksidan döngünün bir ara maddesidir ve sonuçta, metionine, glutatyona veya S-adenozil L- metionine dönüşür.

Bu sürecin gerçekleşmesi için Folat’a (B9), B12 ile B6 vitaminlerine ve magnezyuma ihtiyaç vardır.
Kandaki düzeyinin yükselmesi halinde aşağıdaki riskler oluşabilir:

1- Kalp ve damar hastalarında kolesterolden bağımsız bir risk faktörü olduğu için ailesinde kalp krizi nedeniyle genç yaşta ölümler görülen kişiler özellikle dikkat etmelidirler.
2- Depresyona neden olabilir.
3- Alzheimer, Parkinson ve inme hastalıkları yönünden riskler taşır.
4- Gebelikte düşüklere sebebiyet verebilir.
5- Meme ve bağırsak kanserlerine zemin hazırlayabilir.

Beslenme ve yaşam tarzını değiştirerek ve belirli destekler kullanarak yükselmiş olan homosistein düzeyini düşürmek mümkündür. Fonksiyonel tıp otoriteleri, ideal düzeyin 4-8 mmol/l’nin aralığında olmasını önermektedirler. Bu düzeyin 13-15 mmol/l değer aralığında çıkması halinde ise mutlaka beslenme değişikliği, egzersizler ve takviyelerin kullanılması elzem olmaktadır. Son ölçümden bir ay geçtikten sonra kan değerlerine mutlaka tekrar bakılmalıdır.

Değerlerin düşürülmesinde güçlük yaşanması halinde veya homosistein değeri 15mmol/l’den daha yüksek ise “MTHFR” gen polimorfizmine ve ağır metallere de bakılmalı, kullanılacak vitaminler bio-aktif formda alınmalı ve takip için referans değerlerin üst sınırı hedef alınmalıdır.

Doğru beslenme, fiziksel aktivite, metikobalamin (B12), metilfolat (B9), piridoksal-5-fosfat (B6) , beta (trimetilglisin TMG), magnezyum ve diğer kritik nutrientler (mikro besinler) kullanılarak homosistein düzeyini aşağıya çekmek ise mümkündür.

Sağlıklı günler…” Uz. Dr. Feride Cavadzade / Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Sağlıklı Yaşıyoruz® Danışmanı

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git