HAPŞIRIRKEN KENDİNİ TUTTU VE…..

HAPŞIRIRKEN KENDİNİ TUTTU VE…..
18 Ocak 2018 tarihinde eklendi, 2.260 kez okundu.

Hapşırırken kendini tuttu, boğazı yırtıldı

İngiltere’nin Leicester kentinde, 34 yaşındaki bir kişinin boğazında ağzını ve burnunu kapatıp hapşırığını tutunca yırtık oluştu.

Hapşırığın tutulmaya çalışılmaması uyarısında bulunan doktorlar, basıncın dışarı çıkamaması nedeniyle boğazdaki yumuşak dokuyu yırttığını belirtti.

BMJ Case Reports adlı bilimsel dergide yer alan uyarıda, hapşırık tutmanın kulaklara da zarar verebileceği, hatta beyin kanamasına yol açabileceği vurgulandı.

Boğazı yırtılan hastanın önce boynunda bir “patlama” hissettiği, hemen sonrasında da boğazında ağrı, yutma ve konuşma zorluğu yaşadığı kaydedildi.

Muayene sonucu, boyun ve boğazında şişme olduğu görüldü.

Röntgendeki siyah ok, boğazdaki (siyah bölge) yumuşak dokuya işaret ediyor.

Çekilen röntgen sonucu, nefes borusundan kaçan havanın boğazındaki yumuşak doku ve boyuna gittiği anlaşıldı.

Hasta, dokular iyileşene dek yedi gün boyunca bir tüple beslenmek zorunda kaldı ve daha sonra taburcu edildi.

Hastanın tedavi edildiği Leicester’daki hastanenin Kulak Burun Boğaz bölümündeki doktorlar ise “Burun ve ağzı kapatarak hapşırığı durdurmak tehlikeli bir şey ve kesinlikle yapılmamalı” diyor.

Sponsorlu Bağlantılar

Kaynak:hürriyet.com

Not:Burun deliklerinizi sıkmak ve ağzınızı kapatmak sizi başkalarını rahatsız etmekten alıkoyabilir. Ama, kulak zarlarınız ve sinüslerinize zarar verebilir, ya da kulak enfeksiyonuna neden olabilir.
Hapşırıklar şaşırtıcı derece güçlüdür. Havanın ani ve güçlü bir şekilde çıkarılması, sümüksü damlacıkların saatte 130 kilometreye kadar hızla saçılmasını sağlar.
Bazı kişiler, havanın ısınması ve alerjiler nedeniyle hapşırmaya başlarlar. Alerji kaynaklı hapşırıkların bir özelliği bir defada iki üç kez hapşırmaktır.
Alerji uzmanları bu “hapşu”ların serbest bırakılmasını öneriyor.  Güçlü gelen bir hapşırığın tutulması bazı kişilerin kulak zarında ve sinüslerinde hasara yol açabiliyor.


Bazı kişiler de soğuk nedeniyle hapşırırlar. Soğuk, bir enfeksiyon göstergesi olan sarımsı bir burun akıntısı üretebilir. Bu akıntıyı vücuttan atmak en iyisidir. Hapşırığı tutmak, sadece bu akıntıyı vücutta tutar ve hatta daha içerilere bile taşıyabilir. Hapşırığı tutarak, iltihaplı salgıyı östaki borusuna ve oradan da orta kulağa geri gönderirsiniz. Bu yüzden orta kulak enfeksiyonları yaşayabilirsiniz.
Hapşırmak, koruyucu bir reflekstir. Tahriş edici bir şeyler burnunuza girmiştir ve vücudunuz sinüslerinize veya akciğerlerinize gitmesini önlemek istemektedir.  Hapşırdığınızda vücudunuz bu davetsiz misafirden kurtulmaya çalışıyor demektir.
Hapşırık tutma konusunda bazı efsaneler de dolaşmıyor değil. Felce ya da bir böbreğinizin sönmesine sebep olmaz.
Bu nedenlerle, bırakın vücudunuz görevini yapsın ve hapşırsın. Sadece ağzınızı ve burnunuzu örtün yeter.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git