SPOR YAP DEPRESYONDAN KURTUL!

SPOR YAP DEPRESYONDAN KURTUL!
22 Aralık 2019 tarihinde eklendi, 943 kez okundu.

Triptofan isimli amino asitin, yukarıda gösterilen iki yoldan birine yönlendirilebilmesi büyük ölçüde sizin elinizde. Eğer egzersiz yaparsanız, TPH enzimi aktive olur ve bu amino asit serotonine yani bir çeşit mutluluk molekülüne çevrilirken; egzersiz yapmaz üzerine bir de özellikle inflamatuvar bitkisel yağlarla yapılmış işlenmiş besinler tüketirseniz IDO1 enziminiz aktive olur ve kinolinik asit denilen beyin hücrelerine son derece toksik bir elemente çevrilir. Aslında bu zararlı yola girildiği zaman son bir çıkış noktası daha var: KAT enzimi ile Kynurenic asite doğru yönlendirilebilir. Bu molekül de tam tersi beyin hücrelerini koruyucu özelliktedir. Bu enzimi egzersiz aktifleştirir. Düzenli egzersiz yapanlarda kaslardaki KAT enziminin önemli ölçüde daha fazla sentezlendiği gözlenmiştir.

Düzenli egzersizin bir faydası da BDNF salgılanmasını arttırmasıdır. BDNF, yeni beyin hücrelerinin ve bunların birbirleriyle iletişim yaptıkları sinapsların oluşumunu artırır. Bu BDNF o kadar önemli bir molekül ki şişelenebilse emin olun dünyanın en önemli ilacı/takviyesi olur. Bu konuda en iyisi olacağım diyenlere bir sır daha vereyim: 40 dakika boyunca yaşa göre maksimal kalp hızınızın % 80’i bir nabızla koşarsanız BDNF’i olabilecek en yüksek düzeyine taşırsınız yani bazal değerlere göre % 30 artış sağlarsınız. BDNF, depresyondaki kişilerin pek çoğunda düşüktür ve yeniden normal seviyelere ulaştırılması antidepresan tedavinin etkinliğiyle doğru orantılıdır.
Düzenli spor yapmanın bir başka etkisi de doğal opioid ve cannabinoid denilen rahatlatıcı, gevşetici kimyasal moleküllerin daha fazla açığa çıkmalarını kolaylaştırmasıdır.

Son olarak da size benim yaşlanan kitlede dahi ısrarla önerdiğim direnç/ağırlık egzersizlerinin önemini vurgulayan bir metaanalizden bahsedeceğim: 2018 yılında yayınlanan bu çalışmada direnç egzersizlerinin; sağlık durumundan, uygulanan egzersizin ağırlık derecesinden veya sağlanan güç artışından bağımsız olarak erişkinlerde depresif şikayetleri önemli ölçüde azalttığı görülmüş.

Dr. Baybars Türel @drbaybarsturel / Kardiyoloji Uzmanı – Fonksiyonel Tıp Uygulayıcısı
Sağlıklı Yaşıyoruz® D. Krl. Ü.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git